Honda: in 2025 zelfrijdende auto

Geen reacties

Net als veel andere fabrikanten werkt Honda aan een zelfrijdende auto. In 2025 komt het merk met een model dat autonoom rijdt op level 4. Dat houdt in dat de bestuurder alleen nog in uitzonderlijke situaties het stuur hoeft over te nemen.

Honda is druk bezig met de ontwikkeling van techniek die nodig is voor zelfrijdende auto’s. De belangrijkste doelstelling: in 2025 met een auto op de markt komen die op level 4 zelfstandig kan rijden. De techniek is op dat niveau in staat om volledig zelfstandig te opereren, zowel op buitenwegen als in de stad. Alleen in uitzonderlijke verkeerssituaties, zoals bij slecht weer, onverharde wegen of werkzaamheden, moet de bestuurder zelf de controle overnemen.

Level 4 is het op één na hoogste niveau in de vijf stappen van de autonoom rijdende auto. Op level 5 is er helemaal geen bestuurder meer nodig, maar dat is vooralsnog verre toekomstmuziek. Honda richt zich daarom eerst op niveau 3 en 4. In 2020 presenteert het merk een auto die op de snelweg zelfstandig kan rijden, conform level 3.

Voor level 4 is kunstmatige intelligentie nodig. Daarom test Honda met prototypes die alleen zijn uitgerust met camera’s en zonder GPS. De techniek leert van de wegsituaties en de actie de bestuurder onderneemt. Zo kan de slimme Honda onder andere wegen zonder belijning leren herkennen.

[ssba]