Nieuwe Honda Civic Type R herovert ronderecord voor een voorwielaangedreven productievoertuig op de Nürburgring

Geen reacties

De 2023 Honda Civic Type R, die vorig jaar internationaal werd gelanceerd, blijft prijzen en onderscheidingen in de wacht slepen. De meest recente prijs is de herovering van het ronderecord voor productievoertuigen met voorwielaandrijving (FWD) op het beruchte, 20,8 km lange Nürburgring Nordschleife-circuit.

Op 24 maart 2023 plaatsten leden van het ontwikkelingsteam van Civic Type R een ronde van 7 minuten 44:881 seconden op het uitdagende Duitse circuit (met de bijnaam ‘The Green Hell’) waarmee dit het snelste FWD productievoertuig is. Deze tijd werd behaald op de herziene, nu langere (20,8 km) circuitlay-out zoals gedefinieerd door het circuitmanagement in 2019.

De Type R wordt aangedreven door een 2.0-liter viercilinder turbomotor, die 329 pk en 420 Nm koppel produceert. In combinatie met een vernieuwde handgeschakelde zesversnellingsbak sprint hij in slechts 5,4 seconden van 0-100 km/u en heeft hij een topsnelheid van 275 km/u.

Het nieuwe, slankere exterieurdesign van de 2023 Civic Type R heeft ook bijgedragen aan de recordtijd, mede dankzij de doorontwikkelde aerodynamische oplossingen zoals de hoek van de hoge achtervleugel en complexe ondervloerelementen die gecombineerd zijn om echte neerwaartse kracht te genereren.

Daarnaast zijn de 35 mm langere wielbasis, vergeleken met de vorige Type R, en de multilink-achterwielophanging gecombineerd met een aanzienlijk bredere wielbasis achter om een betere stabiliteit in de bochten te bieden dan zijn voorganger. Designelementen die zijn verfijnd door ze herhaaldelijk te testen op zowel de Autobahn als de Nürburgring.

“Het Civic Type R ontwikkelingsconcept is ‘Ultimate Sport 2.0’, met als doel het ultieme FWD-sportmodel te zijn, dat vertrouwen en opwinding opwekt bij bestuurders,” legt Hideki Kakinuma uit, Civic Type R Large Project Leader. “Sinds de lancering van de Civic TYPE R in 2022 hebben we wereldwijd talloze positieve reacties ontvangen die onze verwachtingen ver overtroffen, maar er was nog één uitdaging: het snelste FWD-model op de Nürburgring zijn.

Zes jaar na de vorige generatie hebben we een nieuwe dimensie bereikt in de evolutie van de Type R en de passie die we erin stoppen. Voor degenen die al eigenaar zijn van onze nieuwste Civic Type R en voor degenen die toekomstige eigenaren zijn, hopen we echt dat u van de Civic Type R zult houden en ervan zult genieten.”

[ssba]