Honda Jazz primeur: airbag midvoor

Geen reacties

De nieuwe Honda Jazz wordt uitgerust met nieuw ontwikkelde veiligheidssystemen. Standaard wordt de compacte auto bijvoorbeeld voorzien van een airbag midden voorin, een primeur in het segment.

De nieuwe generatie Honda Jazz, die deze zomer in de showrooms staat, is geheel ‘van de grond af’ opnieuw ontworpen. Dat maakte het mogelijk om nieuwe en verbeterde, passieve en actieve veiligheidstechniek toe te passen. De carrosserietechniek Advanced Compatibility Engineering bijvoorbeeld, is een soort frame dat bij een ongeval de botsenergie gelijkmatiger verdeelt over de voorkant van het voertuig. Dat reduceert de impact op de inzittenden.

Het merk heeft extra aandacht besteed aan bescherming bij zijdelingse botsingen. Een primeur in het segment van compacte auto’s is de airbag midden voorin, zeg maar tussen de hoofden van bestuurder en bijrijder. Bij een zijdelingse aanrijding vouwt deze razendsnel uit tussen – of beter: rondom – de hoofdsteunen. Het nieuwe snufje werkt samen met de gordelspanners en de (hogere) middenarmsteun. Je hoofd blijft bij impact beter op de plek en raakt niet dat van de andere voorpassagier.

Honda’s eigen onderzoek zou aantonen dat je voorin 85 procent beter beschermd bent tegen een zijbotsing, of 98 procent als je aan de andere kant voorin zit. De passagiers achterin worden beschermd door het verbeterde i-sidesysteem, waarbij airbags aan de buitenzijde van de achterbank openvouwen bij een crash tegen de deur of C-stijl.  

Actieve veiligheids- en rijhulpsystemen onder de Honda Sensing-paraplu zijn wederom beschikbaar voor de nieuwe Jazz. Honda heeft daar enkele verbeteringen op doorgevoerd. Zo kan een nieuwe camera meer situaties herkennen, waaronder de overgang van weg naar gras of grind. Honda Sensing omvat onder meer adaptieve cruise control, Lane Keeping Assist, Traffic Sign Recognition, Blind Spot Information en een noodremsysteem.

[ssba]