Honda wint meerdere internationale designprijzen

Geen reacties

De Honda e, Honda’s veelgeprezen compacte elektrische voertuig, heeft de ‘Red Dot: Best of the Best 2020’-prijs voor baanbrekend productdesign ontvangen. Dit is de hoogste eer in de internationale ‘Red Dot Awards’.

Honda e heeft met de CBR1000RR-R Fireblade SP ook gescoord in de categorie ‘Smart product’. Deze prijs is voor inzendingen met een ‘uitzonderlijk design’. Deze laatste toevoeging aan Honda’s prijzenkast benadrukt de toewijding van het bedrijf om prachtige, compromisloze producten te creëren.

De jaarlijkse Red Dot Awards brengen een eerbetoon aan topprestaties op het gebied van product-, merk- en communicatiedesign van internationale bedrijven. Winnende producten krijgen een plek in het Red Dot Design Museum in het ‘Design-Zentrum Nordrhein-Westfalen’ in Essen, Duitsland. Een juryteam van 40 internationale experts test, evalueert en beoordeelt alle inzendingen.

Uitzonderlijk modern autodesign: de Honda e

Over de Honda e zei Executive Creative Director Makoto Iwaki het volgende: “Deze prestigieuze prijzen richten de aandacht op Honda’s visionaire en getalenteerde designers. Als een van de meest uitzonderlijke voorbeelden van modern autodesign van de afgelopen jaren, verdient de Honda e de ‘Best of the Best’-prijs volledig.”

De Honda e is de nieuwste aanwinst in het assortiment van Honda Electrified. Hij biedt een volledig elektrische rij-ervaring voor de stad van de toekomst. Het model heeft kenmerkende ledverlichting aan de voor- en achterzijde, een stijlvolle glazen laadpoortcover, strakke lijnen en optimale aerodynamische efficiëntie en verfijning. Daarmee zorgt de Honda e voor een nieuwe identiteit van de kleine Honda, voor het volgende tijdperk van stadsmobiliteit. Een Side Camera Mirror System vervangt de gebruikelijke zijspiegels. De auto onderscheidt zich verder door de zwarte panelen met hun unieke holle vorm tussen de lichten aan de voor- en achterkant.

De moderne stijl van de Honda e heeft al sinds zijn preview tijdens de Autosalon van Frankfurt van 2017 internationaal lof ontvangen. De conceptauto ontving de ‘Best Concept Car’-prijs in de beroemde Car Design Awards. De daaropvolgende e Prototype-conceptauto, net terug van zijn wereldpremière op het Autosalon van Genève 2019, was het middelpunt van de ‘Honda experience – Casa Connessa Tortona’ tijdens de Designweek van Milaan 2019. De tentoonstelling, waarmee Honda voor het eerst duidelijk aanwezig was tijdens ’s werelds grootste designevenement, bood bezoekers een uniek kijkje in het designconcept van de Honda e Prototype.

Topsport op de weg: Fireblade

De CBR1000RR-R Fireblade SP is de nieuwste machine die de Fireblade-naam mag dragen – een naam die voor het eerst geïntroduceerd werd in 1992. De Fireblade is altijd al de standaard geweest qua weggedrag op openbare wegen voor een supersportmachine in de literklasse. Voor het nieuwe 2020-model, ontwikkeld onder de tagline ‘Born to Race’, werd de focus gelegd op circuitprestaties en een radicaal nieuw design.

De minimalistische voorkant, de agressieve hoeken van de zijkuipen en de verlengde onderste kuipdelen – plus een hele reeks aan openingen, sleuven en luchtgeleidende vormen – zorgen samen voor de beste weerstandscoëfficiënt (van 0,270) in zijn klasse. Aerodynamische ‘winglets’ – zoals gebruikt worden op Honda’s Grand Prix-racemachine (MotoGP) – combineren een opvallende vorm met compromisloze functionaliteit. Ze bevorderen de neerwaartse druk en stabiliteit enorm, voor ultieme controle van de meest krachtige inline motor met vier cilinders die Honda ooit heeft gemaakt.

De Fireblade werd ontworpen met een innovatieve nieuwe aanpak. Digitale simulatie-experts van Honda R&D, kleimodelleerders en designtekenaars werkten samen in een continue, vrijwel gelijktijdige feedbackloop. Zo wilden ze maximaal effect bewerkstelligen in een zo kort mogelijke ontwikkelingstijd. Ze profiteerden ook van input van aerodynamische specialisten uit het inhouse team van race-experts – Honda Racing Corporation. De CBR1000RR-R Fireblade SP heeft ook hun opvallende kleuren.

Satoshi Kawawa, General Manager van de divisie Motorcycle Design, zei hierover: “De CBR1000RR-R Fireblade SP is ontwikkeld om races in elke categorie te winnen – van clubraces tot internationale wedstrijden. Het design en de stijl zijn geïnspireerd op die filosofie: elk onderdeel en elk detail is ontwikkeld met snelheid, topprestaties en aerodynamische efficiëntie in gedachten. We zijn vereerd dat het design zo’n prestigieuze prijs heeft opgeleverd.”

Red Dot Awards

Honda heeft een lange geschiedenis van successen in het autogedeelte van de Red Dot Awards. Andere recente successen omvatten de Honda S2000 in 2001 en Civic in 2006 voor ‘Red Dot: Best of the Best’ en de Accord Tourer in 2008 en Insight in 2009 voor ‘Red Dot’.

[ssba]